Kozmetika Masszázsok Hypoxitrainer S120 Testkezelések Infraszauna Mezoterápia Izomstimulálás: ultratone, MIO system, Flabélos Kavitációs ultrahang Mûköröm Flabélos testvibrációs mozgásterápiás kezelés Nyirokkezelések: hullámmasszázs, vákuummasszázs

ÉTREND, DIÉTA

Napjaink átlagemberének életformája óhatatlanul savas irányba tolja el a szervezet kémhatását, elsősorban az egészségtelen  táplálkozásnak, az élvezeti cikkek nyakló nélküli fogyasztásának, a mozgásszegény életmódnak és a kevés friss levegőnek köszönhetően.
Alábbi írásainkban szeretnénk felhívni a figyelmet pár fontos dologra.

- A diétáról, amit tudni érdemes
- BMI számítás
- Béres Alexandra súlykontrol programja
- Kalória és GI index táblázat
- Pulzustáblázat
- Szénhidrátok fehérjék zsírok
- Savas és lúgos élelmiszerek
- Igazolt tények
- Három legjobb étel az öregedés ellen
- Tudtad ezt?! A tejről, olajos magvakról
- Jótanács

Étrend, diéta, receptek


A DIÉTÁRÓL, AMIT TUDNI ÉRDEMES

Kezeléseink testsúlycsökkentését, a megfelelő étrend és diéta jelentősen elősegíti. Az étrend és diéta kiegészítéséhez a kereskedelemben bőséges szakirodalom kapható, melyek közül a jobbak figyelembe veszik az egyéni adottságokat. A diéta választékából lehetőleg szűrjük ki azokat, amelyek rövidtávra szólnak, nem veszik figyelembe meglévő betegségeinket, vagy nem kipróbáltak.

Diéta-titok:
Tilos a fehér liszt, a sültburgonya, a cukor, az alkohol fogyasztása a diéta ideje alatt. Az alkohol nemcsak magas kalória tartalma miatt nem megengedett, de lelassítja a szervezet zsíranyagcsere folyamatát is. Valamint, tilos a telített zsírokat tartalmazó ételek fogyasztása, úgy, mint a vaj, zsíros sajtok, a zsíros húsok, a szalonna, a hamburger, csokoládé, majonéz, szószok. Engedélyezettek azonban az olívaolajjal készült ételek, vagy az omega3 zsírsavakban gazdag tengeri halak, a grillezett fehérhúsok. Szintén fogyaszthatók zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak és teljes kiőrlésű pékáruk. A só és, fűszer, fogyasztást minimálisra kell csökkenteni!
A fogyáshoz minimum 2 liter ásványvizet fogyasszunk!

Felejtsd el, hogy szénhidrátot nem lehet fehérjével együtt enni. Elég, ha a hagyományos köretet (sültburgonyát, rizst, főtt tésztát, galuskát) zöldségköretre váltod ki. Ezek is szénhidrátforrások, csak alacsonyabb az energiatartalmuk és rostban is gazdagok.

Alapjában véve mindenféle diéta az alábbi három kategória valamelyikébe sorolható:
* kevés zsír
* kevés kalória (ha az eddiginek a felét eszed első lépésnek tökéletes, gyomrod is szűkül)
* sok rost
Csak el kell döntenünk, hogy a magunk számára melyikre szavazzunk. Ha ez sikerült, a választás jócskán leegyszerűsödik. A legjobb választás, ha találunk olyan fogyókúrát, amelyet, egy életen keresztül be tudunk tartani. Bár ezek inkább étrendek, nem is diéták, az a lényeg, hogy segítségükkel
* felismerjük a jó és hasznos élelmiszereket
* elsajátítsuk az egészséges ételkészítési módokat
* gyomrunkat, ha már összeszűkítettük, ne engedjük újra kitágulni
Az életmódbeli programnak előnye még, hogy rendszeres fizikai aktivitásra motiválnak, és segítenek megakadályozni a jojóhatást.

Az emberi szervezetnek számos variánsa, genetikai vonala van, és különböző típusú testek más-más fajta táplálkozás mellett érzik jól magukat.
A vércsoport diéta jó megoldás lehet erre, hisz az adott személy genetikai vonalát veszi figyelembe, és annak megfelelő ételeket ajánl. Így van, akinek a zöldségalapú táplálkozás lesz kényelmesebb, és van akinek a magasabb állatifehérje-tartalmú.
Tény: az emberi szervezetnek testsúly kilogrammonként 0,8 g fehérjére van szüksége. Ez egy 60 kg-os nő esetében 48 g egy 20 dkg-os sült marhaszeletből 60 g. fehérjéhez jutunk, és akkor még semmilyen más fehérjeforráshoz nem nyúltunk aznap. Tehát legtöbbünk messze több fehérjét fogyaszt, mint amennyire valójában szükségünk lenne, és ez bizony problémákat okoz, és megint csak az elsavasodásnál lukadunk ki. (Egyébként inkább husiból vedd magadhoz a fehérje mennyiséget, mint tejből.)
A zöldségeknél is ügyelj arra, előfordulnak kifejezetten magas szénhidráttartalmú zöldségek is, melyekből nagyobb mennyiséget fogyasztva ugyan oda jutunk, ahová mondjuk más magas szénhidráttartalmú ételekkel.
A fel nem dolgozott mennyiség zsírrá alakul, és alattomos hurkácskákat képez.
Magas szénhidráttartalmú zöldség: kukorica borsó burgonya ,sütőtök
Közepes szénhidráttartalmú zöldség: sárgarépa, zöldbab, csiperke gomba, káposzta, cukkini
Alacsony szénhidráttartalmú zöldségek: zöldpaprika, paradicsom, retek, brokkoli, kígyóuborka, spenót, sóska, padlizsán, fejes saláta

Az egyoldalú diéták megkérdőjelezhető fogyókúrák, mivel bizonyos adalékanyag, élelmiszer vagy élelmiszer kombinációját sulykolják, és így ígérnek súlycsökkenést (ilyen az ananászdiéta, a káposztaleves diéta, a tojásdiéta). Rövidtávon ezek hatnak is, hiszen alacsony kalóriatartalmuk sikert ígér, ám mivel nem kiegyensúlyozott a táplálék összetétele, hosszú távon hiánybetegségeket is okozhatnak. Ráadásul az ilyen fogyókúrák semmi jó étkezési szokásra nem vezetik rá az embert.

A cserélgethető diétánál egy konkrét étel-tervről van szó, de az ételeket csoportosítják. Mivel az egy csoporton belül található fogások vagy a kalóriát, vagy a glikémiás indexet, vagy a szénhidráttartalmat illetően egyenlők, egymással fel is cserélhetők. Például, ha a keményítő kategória szerepel a fogyókúrában, akkor egy szelet kenyér helyett félcsészényi zabkását, is elfogyaszthatunk, hiszen élelmi értékük megegyezik. Ha a diétában két adag, keményítős fogást írnak, akkor a fentiek alapján lehet enni két szelet kenyeret fél adag zabkásával. A cserélgethetős diéták előnye, hogy minden nap több variáció is felmerül, így az otthonunktól távol is könnyen be tudjuk tartani. Az ilyen diéták, ráadásul megtanítanak szelektálni az élelmiszerek között.

A fehérje diétán alapuló diéták azért jók, mert a fehérje adag betartása óvja az izmokat és inakat a szakadástól, és segíti az olyan szervek gyógyulását, mint fogak, vagy bőr. Hogy a te fogyókúrádban is mindig meglegyen a napi fehérjeszükséglet, figyelj arra, hogy naponta 2-3 adag fehérjét: húst (szárnyast), halat, száraz hüvelyest, tojást és mogyorófélét végy magadhoz. Ezek ugyanis a legfontosabb fehérjeforrásaink. Nagyon fontos, ugyanannyi mennyiségű zöldséget is egyél meg a hús mellé, mint amennyi húst elfogyasztasz. Ráadásul feltételezzük, diétádat aktív mozgással is kiegészíted, így annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy szervezet izmokat építsen le, vagyis izmokból nyerjen kalóriát, szükséges, hogy a szervezetet elegendő fehérjével lássuk el. (sőt, ha még azt is szeretnéd, hogy izmod fejlődjön)

Alacsony zsír- alacsony kalória
Néhány program a bevitt zsírmennyiség figyeléséről szól, mások a kalóriaszámoláson alapulnak. Azok a rugalmas diéták, amelyek a kettő kombinációjából állnak, megadják a lehetőséget, hogy személyiségünknek megfelelően válasszunk ételt, és annak mennyiségét is mi határozhassuk meg. A legtöbb embernek az ilyen fogyókúrák beválnak, viszont némelyik egyáltalán nem vezet súlycsökkenéshez. Például ha a zsírbevitelt visszavesszük, és eszünk helyette bizonyos mennyiségő cukrot (szénhidrátot) — ami kalória ide, kalória oda, bizony zsírrá alakít a szervezet, amit zsír formájában el is raktároz, tehát hizlal.

Tény: a szénhidrátok a testben glukózzá, vagy más néven vércukorrá alakulnak, amely szervezetünk legfőbb energiaforrása. A szénhidrátok, szerkezetüktől függően különböző sebességgel alakulnak át glukózzá. A gyorsan lebomló szénhidrátok nagy mennyiségű energiával látnak el rövid idő lefolyása alatt. A hirtelen keletkezett nagy mennyiségű glukózt a szervezet nem tudja felhasználni, ezért egy részét zsír formájában elraktározza, ami súlyfelesleget okoz. Ugyanakkor a glukóz gyorsan távozik a szervezetből, és te hamar megéhezel. Ebből kifolyólag a gyümölccsel is óvatosan kell bánni a diéta idején.
Remélem, most már érted miért pártolom a fehérje diétát, alacsony szénhidrát tartalmú zöldségfélével, ami rostokban is igen gazdag.

A hosszú évek folyamán felszedett túlsúly nem tüntethető el egyik percről a másikra!
A kövérség nem betegség, hanem állapot,
amelynek során az energia-egyensúly felbomlik. Több energiát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit az képes elégetni. (Nem is gondolnánk milyen kevés kalóriára van szüksége a szervezetünknek). Túlsúlyunkat, csak úgy veszíthetjük el, ha helyreállítjuk az egyensúlyt. DIÉTÁVAL, + MOZGÁSSAL, HYPOXIVAL, INFRASZAUNÁVAL, ZSÍRÉGETŐ MASSZÁZZSAL!

A sikeres súlymegtartás a belső békénktől függ. Amennyiben a testünk, lelkünk harmóniában van, az étvágyunk, testsúlyunk is normális szinten marad.
Miután sikeresen leadtuk a kilókat, át kell alakítani étkezési szokásainkat. Az új életmód kialakítása a garancia arra, hogy megőrizhessük az eredményt, és ne jöjjenek vissza a leadott kilók.

C-VITAMIN: Azon túl, hogy egészséges, kiváló bőrfeszesítő hatása is van. A legjobb, ha valódi citromlé formájában kerül a szervezetbe, méghozzá kora reggel. Egy fél citrom leve egy pohár vízbe facsarva csodákra képes, hiszen ebben a formában még zsírégető hatású is. A citrusfélék, az eper, brokkoli, a zöldpaprika és a karfiol mind magas C- vitamin tartalmú.

Ezenkívül rendszeresen fogyasszunk olyan italokat, amelyekből a szervezetünk koffeinhez jut, legyen az feketekávé, tea, de a legtökéletesebb zsírégető a zöld tea. Ha napközben ebből elkortyolunk 2-3 csészével, a bőrünk kisimul és feszesebb lesz.

Vacsora (utolsó étkezés) és a lefekvés között teljen el  4 óra.


Számítsd ki testtömeg-indexed (BMI)!

BMI: egy átlagembernél megbízható mutatója a tápláltsági állapotának.
Nem minden esetben ad reális értéket, mert nem veszi figyelembe a kort, a nemet, és az izomtömeg állapotát. Ezért van szükség testzsírszázalék mérésére is, így kapunk teljes képet.
A számítás alapján az alábbi kategóriákba sorolhatók az eredmények:
- 20 alatt sovány,
- 20.1-25-ig normál,
- 25.1-30 I. fokú elhízás,
- 30.1-35-ig II. fokú elhízás,
- 35.1-40-ig III. fokú elhízás, -
40 felett IV. fokú, extrém elhízás.
Súly:
(kg, csak egész)
Magasság:
(cm, csak egész)


BÉRES ALEXANDRA SÚLYKONTROL PROGRAMJA!

Ajánljuk mindenkinek, egy kis ízelítővel!

Mi is az a súlykontroll index egy olyan szám, amely segítséget nyújt neked mind a fogyókúrában, mind a súlyod megtartásában. A súlykontroll index kialakításának alapja az élelmiszerek glikémiás indexe, energia, szénhidrát és zsiradéktartalma volt.

Glikémiás Index: az egyes élelmiszerek elfogyasztása után 2-3 órával a glükozhoz (szőlőcukorhoz) viszonyított vércukorszint-emelő hatást mutatja meg százalékos arányban.

Ezek alapján sorolták be az élelmiszereket 1-től 100-ig:
1-30 között alacsony,
31-60 között közepes,
60 felett pedig magas
a Súlykontroll Indexű élelmiszerről beszélünk. Minél kisebb az adott élelmiszer mellett feltüntetett Súlykontroll Index, annál inkább fogyaszthatod, és fordítva.

ALACSONY (30 alatt)
Élelmiszer Index Adag (nő)
Csirkemell 8 12 dkg
Csirke börrel 25 12 dkg
Pulyka comb 9 12 dkg
Tonhal 9 15 dkg
Csirkesonka 9 6 dkg
Marhafelsál 18 12 dkg
Kacsa bőr nélkül 14 12 dkg
Meggy 19 20 dkg
Cseresznye 20 20 dkg
Grépfruit 19 1 db nagyobb
Kígyóuborka 22 13 dkg
Brokkoli 23 25 dkg
Mozzarella sajt 24 3-5 dkg
Gomba csiperke 24 25 dkg
Tej 1,5%-os 25 2,5 dl
Paradicsom 27 13 dkg
Alma 28 1 db közepes
Joghurt 29 1,5 dl
Káposzta 26 25 dkg
Paradicsom 27 5 dkg
Lazac 16 15 dkg
Ponty 11 15 dkg
Tonhal 9 15 dkg
Spenót 23 25 dkg
Padlizsán 23 25 dkg
Vörös bor 23 2 dl
Fehér bor 23 2 dl
Birka 23 12 dkg
Tök 24 25 dkg
Kelkáposzta 24 25 dkg
Túró félzsíros 27 5 dkg
Mozarella 24 3-5 dkg
Feta sajt 23 3-5 dkg
Uborka 22 13 dkg
Hering 18 13 dkg
Paprika 23 13 dkg
Kefír 29 1,5 dl
KÖZEPES (31-60 között)
Élelmiszer Index Adag (nő)
Narancs 31 1 db közepes
Túró 33 5 dkg
Sárgarépa 34 25 dkg
Szőlő 37 1 fürt közepes
Zöldborsó 39 25 dkg
Korpás zsemle 40 1 db
100%-os almalé 41 2 dl
Tejföl 12%-os 41 0,3 dl
Csirkemáj 43 12 dkg
Kukorica 45 20 dkg
Trappistasajt 46 12 dkg
Sertéshús 46 12 dkg
Tojás 48 2 db
Durumtészta 51 5 dkg
Vadrizs 55 5 dkg
Mandula 35 3-5 dkg
Mák 51 3-5 dkg
Ketchup 47 0,1 dl
Sárgadinnye 46 1 szelet
Görögdinnye 50 1 szelet
Máj 44 12 dkg
Cékla 45 13 dkg
Narancslé 100% 45 2 dl
Tészta teljes kiörlésü 45 5 dkg
Virsli baromfi 47 2 db
Kivi 40 2 db
Kifli korpás 40 1 db
Zöldborsó 39 25 dkg
Földimogyoró 43 3-5 dkg
Ananász 43 20 dkg
Rizs 59 5 dkg
Banán 43 1 db
Cukor (gyümölcs) 43 2 dkg
MAGAS (61 és felette)
Élelmiszer
Index
Adag (nő)
Élelmiszer
Index
Adag (nő)
Eperdzsem 61 3 dkg
Cukros üdítök 62-73 3,3 dkg
Mazsola 65 2 dkg
Kolbász 66 2 dkg
Camembert sajt 66 3-5 dkg
Fehérkenyér 67 6 dkg
Fehérkifli 69 1 db
Csokoládé 70 5 dkg
Köles 74 5 dkg
Puffasztottrizs szelet 79 2 szelet
Kenőmájas 80 3 dkg
Búzaliszt 81 2 dkg
Cukrozott tejszín 82 2 dkg
Hasábburgonya 84 20 dkg
Szőlőcukor 100 2 dkg
Méz 62 3 dkg
Margarin 89 2 dkg
Oliva olaj 69 0,5 ml
Burgonyachips 89 5 dkg
Burgonya fött 68 20 dkg
Burgonyapüré 91 1 adag
Hasábburgonya 89 20 dkg
Majonéz 62 0,3 dl
Üdítő gyömbér 62 3,3 dl
Kóla 66 3,3 dl


1. SZAKASZ: ELŐKÉSZÍTÉS
Az étkezéssel kapcsolatos alapszabály:
Ebben a szakaszban csak a 30-as Súlykontroll Index alatti élelmiszereket fogyaszthatod.
Kivételt képez ez alól a zabkorpa,a zabpehely és a korpás keksz.

Az első szakasz szigorú, de rövid ideig tart. Ez idő alatt viszonylag gyors súlycsökkenésre számíthatsz, ami elsősorban folyadékveszteségre utal. Ekkor próbáljuk meg a fokozatossá elvét betartva — átállítani szervezeted anyagcseréjét, ami a fogyókúrát kedvezően befolyásolja majd .Ez tehát rövid ideig tartó szakasz, 7-10 napos, attól függően, mekkora súlyfeleslegtől szükséges megszabadulnod.
Az alábbiak alapján könnyedén megállapíthatod, mennyi ideig célszerű tartanod ezt a szakaszt.

Alexandra tapasztalata alapján:
1-4 kg súlyfelesleg esetén: 10 nap
5-10 kg súlyfelesleg esetén: 9 nap
11-15 kg súlyfelesleg esetén: 8 nap
15 kg feletti súlyfelesleg esetén: 7 nap

Fontos, hogy ezt a szakaszt csak a megadott ideig tartsd, mert szigorúsága miatt szervezeted annyira lecsökkentheti alapanyagcseréjét, ami a fogyás megállásához, a későbbiekben pedig a sokak által ismert jojóeffektus kialakulásához vezethet!

Mintarecept 1 szakasz 1 adag
LACAZ ANGOL PARAJJAL

Friss, 25dkg leveles paraj, 15dkg lazac, 5dkg joghurt, 10ml citromlé, 5ml olivaolaj, só izlés szerint,1 gerezd fokhagyma, bors ízlés szerint .

A Lazacot kevés olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük, kevés citromlevet csorgatunk rá. A lazac bőrös oldalát 3-4 percig. A bőr nélküli oldalát 2-3 percig grillezzük.
A serpenyőből kivéve félretesszük. A leforrázott parajleveleket nagyobb darabokra vágjuk és abba a serpenyőbe szórjuk, amiben a lazacot grilleztük. Beleszórjuk a fokhagymát, majd 12 percig fedő alatt pároljuk. Felengedjük a joghurttal. Forrásig hevítjük, majd tűzálló tálba tesszük, ráhelyezzük a lazacokat, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt összesütjük.


2. SZAKASZ: LASSÚ TARTÓS FOGYÁS

Alapszabály a második szakaszban: 2 alacsony (30 alatti) Súlykontroll Índexű élelmiszer mellé, már választhatsz 1 közepes (31 és 60 közötti) indexűt is.
Ez a szakasz addig art, míg el nem éred kívánt súlyod.

A második szakaszban heti kb. 0,5-1 kg súlyvesztésre számíthatsz. Ez természetesen sok más tényezőtől is függ, így a fogyás mértéke egyenként más és más. Hosszúsága is mindenkinél eltérő, hiszen a kezdő testtömegtől függően alakul 20 kg súlyfelesleg esetén például több hónapot jelent.
Egy kis könnyítés!
Mielőtt elkeserednél attól, hogy több kedvenced is magas súlykontroll Indexű azaz (60 feletti)
Értéket kapott, van egy jó hírünk! Ha több mint egy hónapja tartod a második szakaszt, 2 hetente 1 alkalommal 1 adagnyit fogyaszthatsz 60 feletti Súlykontroll Indexű élelmiszerből is.

Mintarecept 2. szakasz 1 adag
GOMOLYÁVAL GÖNGYÖLT CSIRKE MELL, ZÖLDSÉGES BARNARÍZS

12 dkg csirkemell, 4 dkg gomolyatúró, 0,5 g.metélőhagyma, 0.25db tojás, 5 dkg barnarízs, 1+0,5 fej vöröshagyma, 3dkg. Paradicsom, 3 dkg zöldspárga, 3 dkg karfiol, 5ml olaj, 1db babérlevél, petrezselyemzöld, só, bors, ízlés szerint, 1gerzed fokhagyma.

A gomolyatúrót összetörjük, sóval, borssal ízesítjük. 1 gerezd zúzott fokhagymát hozzákeverünk, megszórjuk petrezselyemmel, hozzáadjuk a tojást, és jól összekeverjük masszát. Ezután az előkészített csirkemellekre halmozzuk, és szorosan becsavarjuk. Kiolajozott hőálló tálba helyezzük, és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Közben a barna rizst sós vízben, 1 babérlevéllel és 1 fej egészben hagyott vöröshagymával megfőzzük. Leforrázzuk a zöldbabot, karfiolt és zöldspárgát, majd előkészítjük a paradicsomot ( forrásba lévő vízbe dobjuk, lebőrözzük, kimagozzuk, majd húsát apróra vágjuk). Ezután egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, beledobjuk az összes zöldséget, fűszerezzük vágott zöldpetrezselyemmel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha megpuhult, a barna rizzsel összekeverjük, majd forrón tálaljuk a csirkemelltekercsekkel.


3. SZAKASZ: A SÚLYTARTÓ RÉSZ, AZAZ MAGA A SÚLYKONTROLL

Alapszabály. u.a., mint a 2. szakaszban: 2 alacsony, 1 közepes indexű élemiszer, + 3 naponta 1 adag magas (60 feletti) indexű élelmiszert is megengedhetsz magadnak.

A 3. szakasz a Súlykontroll Program legfontosabb szakasza: elért súlyodat segít megtartani. Ebben a szakaszban az eddig elsajátított fogyókúrás alapokat bővítjük ki életmódprogrammá.
Megtanuljuk, hogyan lehet fokozatosan visszaállni a fogyókúrás étrendről az egészséges, súlytartó menüre, és hogyan lehet visszacsempészni étrendünkbe a fogyókúra alatt nem, vagy csak ritkán fogyasztott kedvenceket.

Mintarecept 3. szakasz 1 adagra
MAZSOLÁS-CURRYS PULYKACSÍKOK DURUMPENÉVEL

12 dkg pulykamellfilé, 5 dkg joghurt, 2 dkg mazsola, 3 dkg vöröshagyma, 3 ml olaj, 1 gerezd fokhagyma,só, bors, currypor izlés szerint, 1 tk. gyömbér, 5 dkg durumpene, 2ml olivaolaj

A pulykamellfilét ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Megpucoljuk a vöröshagymát, majd apróra vágjuk, és kevés olajon aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, ezeket is összepirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megsózzuk és fedő alatt 15-20 percig saját levében főzzük. Ha puha, hozzáadjuk az előzőleg beáztatott mazsolát, és hőkiegyenlítéssel belekeverjük a joghurtot, majd készre forraljuk. Főtt durumpennével tálaljuk.


Végre egy program, ami figyelembe veszi, hogy társas lény vagy, vannak ünnepeid, vagy egyszerűen csak egy rosszabb napod, amikor nem tudsz ellenállni a kísértésnek! Nincs többé bűntudat egy-egy elcsábulás után.

Ahhoz, hogy megengedhess magadnak egy kis kilengést, csupán egy szabályt kell betartanod: az elfogyasztott extra bevitelt másnap kompenzálnod kell!
Ha valamelyik napon egy vagy két adag, magas indexű élelmiszerből készült finomságot ettél (és az ellentétes az adott szakasz étkezési javaslatával), a következő napon térj vissza az 1. szakaszhoz, tehát alacsony Súlykontroll Indexű élelmiszereket fogyassz (mind a 3x)!
Ezzel amellett, hogy segítesz szervezetednek az előző napi megingás után visszanyerni az egyensúlyt, lelked is ápolod, hiszen nem marad benne bűntudat, mert másnap kompenzálod az előző napi fogyasztást.

Szuperkompenzációra akkor van szükség, ha mégsem bírtál ellenállni a kísértésnek. Ezt mindenképp próbáld elkerülni, de ha már megtörtént, nem szabad feladnod, amit eddig elértél!
*ha egy napon több mint két adag magasabb indexű élelmiszert ettél, akkor 3 napra térj vissza az első szakaszhoz
*ha egymás után két napon is fogyasztottál a megengedettnél magasabb indexű ételt, akkor 4 napig kizárólag alacsony indexű élelmiszereket egyél.


FONTOS!
A VÉTKEZÉSEKBŐL SOHA NE CSINÁLJ RENDSZERT, MERT EZ IS EGY OLYAN CSAPDA, AMELY ELŐBB-UTÓBB VISSZAVEZET A RÉGI, ROSSZ ÉLETMÓDHOZ, ÉS AZ EZZEL JÁRÓ SÚLYFELESLEGHEZ IS!

Ha az eddigiek felkeltették az érdeklődésedet ALEXANDRA könyvéből még részletesebben megismerheted a módszert.
Ha eljössz hozzánk kezelésekre nálunk is megtalálod, akár jegyzetelhetsz is belőle.


KALÓRIA ÉS GI INDEX TÁBLÁZAT

A táblázat az ételek 100 grammjának energiatartalmát kcal-ban, illetve az ételek glükoztartalmát GI értékét, mutatja meg: azaz alacsony, közepes, vagy magas glükoz tartalommal rendelkeznek-e.

Minél alacsonyabb glükoz tartalmú ételt eszünk, csökkentjük az inzulin szintünket, mivel a magas inzulin szint, újabb magas glükoz tartalmú szénhidrát evésre kényszerít minket, nem fog zsírrétegünk csökkenni.
A fehérjék segítenek az éhségünk legyőzésében is, valamint energetizálják az agyunkat, miközben az inzulin szintünket alacsonyan tartják. Ha étrendünkben a szénhidrátokat, fehérjéket cseréljük, ezáltal a glükoz bevitelünket is csökkentjük.

Ha csökken testünkön lévő zsírmennyiség, illetve tartósan alacsony az inzulin szintünk, akkor szervezetünk átáll a zsírégető üzemmódra.

GYÜMÖLCSÖK KCAL GI
Alma 47 38
Almalé 38 40
Ananász 41 46
Avokádó 190 1
Banán 95 24
Cseresznye 48 22
Füge szárított 227 61
Görögdinnye 31 72
Grépfrút 30 25
Gyümölcsbefőtt 57 55
Kajszibarack 31 57
Kivi 49 53
Körte 33 45
Mangó 57 51
Mazsola 272 64
Narancs 37 42
Őszibarack 39 40
Papaja 36 53
Szilva 34 34
Szilva aszalt 141 29
Szőlő fehér 60 53
Szőlő kék 60 53
Szőlő(malaga) 275 56
Sárgadinnye 45 65

BAROMFI húsok KCAL GI
Csirke bőrrel roston 216 0
Csirke comb roston 185 0
Csirke mell bőr nélk. 148 0
Fácán roston 220 0
Kacsa roston bőr nélk. 195 0
Kacsa ropogós kínai 331 0
Pulyka bőrrel roston 171 0
Pulyka mell grill. 155 0
Tojás 151 0

HALAK KCAL GI
Angolna füstölt 351 0
Hering 285 0
Lazac füstölt 108 0
Lazac 88 0
Kagyló főtt 53 0
Makréla 272 0
Olajos szardínia 240 0
Osztriga 275 0
Pisztráng 100 0
Ponty 125 0
Tonhal rántott 94 0
Tőkehal 78 0
Tarisznyarák 128 0

TEJTERMÉKEK KCAL GI
Camembert 290 0
Eidami 341 0
Feta 250 0
Krémsajt 439 0
Márványsajt 410 0
Mozzarella 257 0
Parmezán 415 0
Túró 101 0
Joghurt diétás 56 20
Joghurt gyümölcsös 76 31
Fagylalt 205 61
Tej 66 31
Sűrített tej 333 61
ZÖLDSÉGFÉLÉK KCAL GI
Articsóka főtt 18 1
Brokkoli nyers 33 1
Brokkoli főtt 24 1
Borsó 32 30
Burgonya főtt 87 44
Cékla főzött 46 80
Cékla nyers 18 1
Cukkini nyers 18 1
Cukkini párolt 19 1
Cukkini sült 62 1
Gomba 13 1
Hagyma 36 0
Hagyma sült 164 0
Fehérbab 352 32
Káposzta nyers 26 1
Káposzta párolt 16 1
Káposzta savanyú 26 1
Karalábé 26 1
Karfiol nyers 34 1
Karfiol főtt 28 1
Kel 33 1
Lencse 100 26
Padlizsán sült 302 1
Paprika 15 1
Paprika piros húsú 32 1
Paradicsom 19 1
Poréhagyma 21 1
Retek 12 1
Saláta 13 1
Sárgarépa nyers 35 49
Sárgarépa párolt 24 31
Spárga nyers 25 1
Spárga párolt 19 1
Tök főtt 9 1
Tarkabab főtt 100 28
Uborka 10 1
Zeller 7 0
Zöldbab párolt 25 32
Szójabab 141 20

KRÉMEK, MÁRTÁSOK KCAL GI
Lekvár 123 56
Méz 288 55
Csokoládé 520 42
Csokoládépuding 149 37
Fagylalt 177 61
Zselatin 338 0

OLAJOK ÉS ZSÍROK KCAL GI
Margarin 718 0
Majonéz 761 0
Mogyoró olaj 899 0
Napraforgóolaj 899 0
Növényiolaj 899 0
Olivaolaj 899 0
Szezámolaj 899 0
Sertésháj 891 0
Vaj 744 0
HÚSFÉLÉK KCAL GI
Bárány 288 0
Borjú natúr 196 0
Marhahús 183 0
Marhahús grillezett 305 0
Máj borjú 188 0
Máj marha 193 0
Máj csirke 129 0
Máj sertés 147 0
Sertésborda, comb, karaj 182 0
Sertés dagadó 320 0
Sonka főtt 282 0
Szalonna 854 0
Szalámi 550 0
Véres hurka 482 0
Virsli frankfurti 250 0
Nyúl 167 0

TÉSZTÁK, RIZS, GABONAFÉLÉK, ÉS SÜTEMÉNYEK KCAL GI
Búzapehely 89 0
Burgonyaszirom 530 57
Rizs 371 98
Zabpehely 402 42
Müzli 363 56
Árpa 371 28
Hajdina 364 24
Rozsliszt 356 68
Rozskenyér 253 41
Teljes kiőrlésű kenyér 237 61
Korpás gabonapehely 270 34
Kifli 273 72
Croisant 373 67
Cukrászsütemény 451 59
Csokoládétorta 456 38
Fehérkenyér 235 70
Gofri 334 76
Pita 255 57
Sósperec 381 83
Kukoricapehely 376 77
Kukoricachips 459 42
Háztartási keksz 465 59
Palacsinta 302 67
Piskóta 467 46
Kuszkusz 227 65
Mogyoró 690 19
Mandula 651 14
Dió 705 24

ITALOK KCAL GI
Kóla 41 38
Kávé fekete 0 0
Tea fekete 0 0
Tea gyógy gyümölcs 0 0
Víz 0 0
Paradicsomlé 14 38
Vörösáfonyalé 61 52
Vörösbor 77 34
Fehérbor 70 32
Pezsgő 77 34
Konyak 240 61
Sör 70 33


PULZUSTÁBLÁZAT

KÖZTES NAPOKON HA EDZZEL, JÓ HA FIGYELEMMEL KISÉRED A PULZUSSZÁMOD!

Az alábbi táblázat az átlagos pulzusszám változási arányát mutatja.
- 100%-ot elég nehéz elérni, egy-két percnél tovább lehetetlenség fenntartani.
- 90% az igazi élversenyzők tudják versenynapon
- 80% ezt kell megcéloznunk egy-két keményebb edzésnapon, ha már igazán jó az erőnlétünk.
- 70% az átlagos erőnléttel elérhető plafon. ZSÍRÉGETÉS
- 60% kell egy jó edzéshez.
- 50% alatt üresjárat van.

ÉV
20
30
40
50
60
70
80
90
100%
200
190
180
170
160
150
140
130
90%
180
171
162
153
144
135
126
117
80%
160
152
144
136
128
120
112
104
70%
140
133
126
119
112
105
98
91
60%
120
114
108
102
96
90
84
78
50%
100
95
90
85
80
75
70
65
40%
80
76
72
68
64
60
56
52



SZÉNHIDRÁTOK

A szénhidrát energiát jelent. Erre az energiára szükség van ahhoz, hogy a szervezet elég erős legyen a szervezetbe már beépült zsírok mozgás közbeni elégetéséhez. A zsír a szénhidrát lángjában ég el. Edzés előtt ne növeljük cukorszintünket, érkezzünk alacsony vércukorral. A szervezet ugyanis először cukrot éget, (máj raktárából) s csak ezután kezdi kezelésbe venni a zsírraktárakat. egyszerű szénhidrát: szőlőcukor, és a gyümölcscukor, kettős szénhidrát: asztali cukor, összetett szénhidrát: keményítő  A szénhidrátok megtalálhatóak a földön termő energiaszállítókban.

GABONA, RIZS, GYÜMÖLCS, ZÖLDSÉGEK, BURGONYA, GESZTENYE (utóbbi kettő: keményítő)


FEHÉRJE

A sejt építő eleme. A fehérje nagyrészt azon élelmiszerekben fordul elő, melyek közvetlen kapcsolatban állnak az élőlényekkel. Minden ami megy repül vagy úszik.

HÚS, SZÁRNYAS, HAL, SAJT-és TEJTEMÉKEK, TOJÁS, SZÓJA


ZSÍROK

Energia bomba, koleszterin növelők.
Kerülendők

Az alacsonyrendű zsírok / telített zsírsavak: ÁLLATI ZSÍRADÉK,   MAJONÉZ,   SZÓSZOK,   TEJSZIN

(Engedélyezett)
Telítetlen zsírok / növényi eredetű zsírok:  OLIVA,  DIÓ,  MAGVAK,


SAVAS ÉS LÚGOS ÉLELMISZEREK

Fogyasszunk minél kevesebb savas és minél több bázikus- lúgos- ételt!

Savképző ételek: Semleges ételek: Lúgképző ételek:
- felvágottak,
- szalámik,
- virsli,
- kolbászok,
- lazac,
- ponty,
- szardinia,
- pármaisonka,
- máj,
- libamáj,
- leveskocka,
- pezsgő,
- sör,
- hasábburgonya,
- majonéz,
- ketchup,
- szirupok,
- kóla,
- húsfélék,
- állati zsír,
- margarin,
- finomított olaj,
- diófélék,
- hüvelyesek,
- sajt,
- tojás,
- fehérlisztből készült ételek,
- cukor,
- ecet,
- édességek,
- kávé,
- alkohol,
- fehérrizs,
- joghurt,
- körte,
- savanyú bogyós gyümölcsök
- földimogyoró,
- dzsem
- szénsavas italok,
- tojás,
- tengergyümölcsei,
- kagyló,
- rák.
- hal,
- lencse,
- padlizsán,
- sütőtökfélék,
- szárazbabfélék,
- tök,
- méz,
- az olajok többsége: oliva-, avokádó-, kókusz-, tökmagolaj,
- rizsszirup,
- tengerisó,
- zöldtea,
- hántolatlan búza,
- zab,
- vaj,
- szezámmag.
- lepényhal,
- busa,
- osztriga,
- libamell,
- pulykamell,
- bébipulyka,
- csirkemell,
- gyümölcsök,
- gyümölcslevek,
- nyers zöldségek,
- zöldségfélék,
- zöldséglevek,
- egyes gyógyteák,
- gyökérfélék,
- burgonya,
- uborka,
- tök,
- hagyma,
- fokhagyma,
- savanyú uborka,
- savanyú káposzta,
- kukorica,
- paprika,
- fűszernövények,
- búzakorpa,
- teljes kiőrlésű gabonából készült termékek,
- gesztenye,
- datolya,
- füge,
- szójatermékek.
- tofu,
- paradicsom,
- alma
- anananász,
- banán,
- citrom,
- mandarin,
- narancs,
- sárgabarack,
- őszibarack
- papaja,
- málna,
- sárgarépa,
- spenót,
- brokkoli,
- spárga,
- padlizsán,
- ribizli,
- eper,
- kivi
- szőlő,
- áfonya,
- mangó,
- szilva,
- körte,
- görögdinnye,
- sárgadinnye,
- cékla,
- kefír,
- gomba,
- grepfruit,
- kókusz,
- nektarin,
- édes bogyos gyümölcsök,
- barna rízs,
- hajdina,
- köles,
- tönkölybúza,
- kesudió,
- brazil dió,
- mandula,
- tökmag,
- ásványvíz.

A sav hatására a vér összesűrűsödik, ezért a vérkeringés lomhává válik, kiváltképp ott, ahol a savak felhalmozódtak. Ennek hatására bizonyos szervek nem tudnak teljes kapacitással működni, ezért több jele tapasztalható az öregedésnek. Így a betegségek is egyre gyakoribbá vállnak.
Ha a sejten kívüli folyadékok, elsősorban a vér savassá válik, vezető tünetté válik az állandó fáradtság, illetve könnyebben elkapjuk a náthát és más betegségeket. Ha a savasság még jobban erősödik, különféle fájdalmakat, például erős fejfájást, mellkasi fájdalmat vagy gyomorfájást észlelünk. A szervezetnek semlegesítenie kell a bekerült savas elemeket, és ehhez lúgos, más szóval bázikus tartalékait kell felhasználnia, főleg  kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket  és nátriumot, amiket a csontból, fogakból, a porcokból és az izmokból von ki.
Szervezetünk válaszreakcióként a felesleges savat a test valamely részében halmozza fel, méghozzá olyan helyen, ami már amúgy is legyengült állapotban van. Az adott testrészen a vér nem képes tovább fenntartani a savas-bázis egyensúlyt, ezért a sejtek is elsavasodnak, és még kevesebb oxigénhez jutnak. Kialakul a narancsbőr, a túlsúly, a rákossejtek.
Nemcsak a centik miatt, de egészsége érdekében is érdemes megválogatnia mit eszik, más szóval diétásan táplálkoznia, és kezeléseinket évente legalább 2x igénybe vennie!
 



IGAZOLT TÉNYEK


Amit tudni kell a sajtról, májról, mézről

A sajtok igencsak zsírosak. Bár a mozzarella a sajtok közül is a legsoványabb, azért ne felejtsd el, hogy a zsírtartalma ennek sem elhanyagolható! Tény, hogy kevésbé hizlal, mint más sajtok, az viszont tévhit, hogy egyáltalán nem. Akkor jársz legjobban, ha salátához használod fel, lehetőleg kis mennyiségben, néhány mozzarella golyó vagy sajtszelet formájában, és könnyű öntettel locsold meg, ha viszont fogyókúrázol, mindenképpen kerüld el!

A májnak nem túl magas a kalóriatartalma, és kis mennyiségben egészséges is, ám a koleszterinszintednek nem a legjobb barátja. Feldolgozott alakban, májkrém formában pedig még rengeteg zsír is társul hozzá. A sok zsír lassítja a szénhidrátok lebontását, és az érrendszerednek sem tesz jót. Mivel a májkrémet nem magában eszed, hanem általában kenyérrel, a további szénhidráttal csak rontasz a helyzeten.

A mézet nem szükséges hűteni, de ha mégis bekerül a hűtőbe, akkor sem tapasztalható rajta negatív változás. Rengeteg jótékony hatással rendelkezik - magas az ásványi anyag- és vitamintartalma, és sok hasznos enzim található benne. Könnyen emészthető, és kevésbé hizlal, mint a cukor, de ez sajnos nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem fogsz hízni tőle, a méznek ugyanis a cukorhoz hasonlóan magas a glikémiás indexe. Ennek ellenére inkább ezt használd édesítésre, mivel kétszer olyan édes, mint a cukor, ezért kevesebb is elég belőle. A méz a cukorhoz képest tehát jó választás, de korántsem diétás étel.


Kilenc ok, hogy miért igyunk mindennap zöld teát

Az ízletes ital rendszeres fogyasztása jó hatást gyakorol egészségünkre, melyekért a benne található epigallokatekin-gallát (EGCG) felel.

1. A zöld tea kiváló fegyver a zsír ellen, az epigallokatekin-gallát (EGCG) megnöveli a zsírégetés hatásfokát.

2. Az EGCG más katekinekhez hasonlóan aktiválja a hasi zsírszövetben található zsírégető géneket, így a zsírégetés 77 százalékkal felgyorsul, állítják a Tufts University kutatói.

3. A zöld tea egyensúlyban tartja a vércukorszintet és így az energiaszintet is. Az EGCG növeli az inzulinérzékenységet, így a vércukorszint stabil marad és nem jelentkezik az ingadozást jelző fáradékonyság, ingerlékenység és az egészségtelen ételek kívánása.

4. Egyes kutatók szerint a zöld tea segíthet a tüdőrák ellen is. Egy áprilisban közzétett tanulmány szerint az EGCG lassítja a tüdőrákos sejtek növekedését.

5. Számos vizsgálat bizonyította, hogy az EGCG segítségével megelőzhető a vastagbélrák.

6. A Cancer Science folyóirat márciusi számában megjelent egyik cikk szerint az EGCG hatására a prosztatarákos sejtek elpusztítják saját magukat.

7. A zöld tea kétszázszor hatásosabb a bőr károsodását és ráncosodását okozó szabadgyökök ellen, mint az E-vitamin.

8. A zöld tea olyan antioxidánst tartalmaz, amely nemcsak a bőrsejteket védi meg a szabadgyököktől, de hatásos lehet az ízületi gyulladások, a cukorbetegség és a daganatok ellen is.

9. Akit nem hoz lázba a zöld tea íze, kóstoljon meg többféle fajtát. Ihatjuk forrón vagy hidegen is, továbbá édesíthetjük természetes édesítőszerekkel is. A zöld tea emellett sokkal kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé vagy a fekete tea.

Medipress ajánlásával


A fehér cukorról

* A fehér finomított cukor megakadályozza a kalcium beépülését a szövetekbe.
* A fehér cukor oxigénszegény környezetet hoz létre.
* A fehér cukor szélsőségesen savasít.
* A túl sok fehér cukor halálra ítéli az immunrendszert, így a védekezőrendszer képtelen a falósejtek és az antitestek (ellenanyagok) létrehozására.
* A fehér cukor hatására eltűnnek a szervezetből a  B vitaminok, amelyekre a májnak van szüksége a méreganyagok közömbösítéséhez.


A kóláról

* A kólának rendkívül savas a kémhatása  (2,5), és 32 pohár 10-es pH-jú vizet kell meginni utána, hogy semlegesítsük! Egy pohár kóla olyan nagy mennyiségű oxigént köt le, amit 32 pohár lúgos víz tud pótolni.


Az oxigén hatása a rákos sejtekre

Otto Warburg Nobel-díjas tudós kísérletei szerint, RÁKOS SEJTEK, a legtöbb baktériumhoz hasonlóan, oxigénszegény környezetben szeretnek élni. Kiderítette, hogy az oxigén mennyiségének növekedése megakadályozza a rákos sejtek elburjánzását, és végső soron, akárcsak a lúgos környezet el is pusztítja őket. 

JEGYEZZÜK MEG! Daganat nem jöhet létre olyan környezetben, ahol a sav-lúg egyensúly fennáll, és bőségesen van oxigén. Ezt bizonyítja, hogy nem létezik szívrák. A tüdőből a szívbe folyó vér az egész szervezet oxigénben leggazdagabb és legmagasabb pH-értékű része. Miközben a vér átmegy a tüdőn, a savas toxinok kikapcsolnak belőle, és marad a sok-sok oxigén és a magas pH-érték. A rákos sejteknek mindig szélsőséges a pH-értékük, és oxigénhiány áll fenn bennük, míg az egészséges sejtekben enyhén lúgos a kémhatás és magas az oxigéntartalom.



HÁROM LEGJOBB ÉTEL AZ ÖREGEDÉS ELLEN

Három étel más táplálékokhoz képest messze a legjobbnak bizonyult az öregedés elleni harcban; a Harvard Egyetem tudósai szerint e csodaszerek vissza is fordíthatják az idő előtt beindult káros folyamatokat. A kutatók a kérdéses ételeket széleskörűen tanulmányozva — korábbi vizsgálatok eredményeit is figyelembe véve — bizonyították, hogy valóban működhet a fiatalító hatás.
Az egyik legjobb fiatalító szernek tűnik a vörösbor, legalábbis a harvardi tudósok szerint. Ám ez nem azt jelenti, hogy a vörösboros üveg gyakori társaságát élvezve visszaforgathatjuk az idő kerekét. Valójában a vörösbor egyetlen fő alkotóeleme teszi jóval fiatalabbá és élénkké az embert, ez pedig nem más, mint a resveratrol. A Harvard Egyetem által vezetett kísérletben — amelyről a Táplálkozás és Anyagcsere szakfolyóirat 2006-os 3. számában olvashatunk — azt találták, hogy a resveratrol képes meghosszabbítani a várható élettartamot minden élő szervezet esetében, legyen az penészgomba, féreg vagy muslica.
A csodaszer, úgy tűnik, hasonlóan dolgozik, mint a drasztikus kalóriacsökkentés. A kalóriák drámai mérséklése pedig meghosszabbítja az életet. A piacon természetesen számtalan resveratrol étrendkiegészítő található, de a tudósok azt ajánlják, hogy körültekintően válasszunk, mert csak a jó minőség garantálja a sikert.

Hasonló csodaszernek kiáltják ki a kutatók az étcsokoládét is. Ez nem jelenti azt, hogy egész nap csokoládét kellene enni. A kedvelt édesség valódi előnyét az antioxidánsok jelentik, amelyek az aktív összetevőkben találhatók. A tanulmány a csokoládéról és összetevőiről szóló, 1996 és 2005 között publikált 136 tudományos cikket vizsgált át. A mostani elemzés azt találta, hogy napi 50 gramm étcsokoládé 10,5 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ráadásul az étcsoki evéssel 19 százalékkal csökkenthetjük az esélyét annak, hogy szívbetegségben halunk meg. Az étcsokoládé antioxidánsokat is tartalmaz, amelyeket világszerte az öregedésért felelőssé tett szabadgyökök ádáz ellenségeként tartanak számon. Ha antioxidánsokat eszünk, fiatalabbaknak nézünk ki, és annak is érezzük magunkat. És semmi sem tartalmazza ezt az anyagot magasabb koncentrációban, mint a tiszta kakaókivonat.

Szintén hatásos fegyver lehet az öregedés ellen a zöld tea. A nőkkel foglalkozó folyóirat, a Harvard Women's Health Watch októberi száma szerint a zöld tea hatásának titka a nagy mennyiségű flavonoidban keresendő. A zöld tea kiváló forrása a katekineknek. A kémcsövekben a katekinek sokkal erőteljesebbnek bizonyultak abban, hogy megállítsák a sejtek oxidatív sérülését, mint a C és E vitaminok, és úgy tűnik, hogy további gyógyító hatásaik is vannak. A tanulmányok azt találták, hogy kapcsolat van a zöld tea fogyasztás és bizonyos rákfajták — bőr-, mell-, tüdő-, bél-, gége-, hólyag- — kockázatának csökkenése között.
A zöld és fekete teát fogyasztók további előnyökre is számíthatnak: rendszeres teázással például a szívbetegségek kialakulása is csökken. A zöld, fekete és oolong teák antioxidánsai segítenek megállítani az LDL, a rossz koleszterin, és növelik a HDL, a jó koleszterin szintjét, valamint javítják az érrendszer működését. Egy kínai tanulmány szerint, amelyet nemrég publikált a belgyógyászati szaklap, az Archives of Internal Medicine, 46-65 százalékkal kevesebb a magas vérnyomás kockázata az e teákat rendszeresen fogyasztók körében.


TUDTAD EZT?!

A TEJRŐL

(SOLTÉSZ SZILVIA TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ)

Ki merné azt állítani, hogy nem egészséges? Rengeteg kalciumot tartalmaz, attól lesznek erősek a csontjaid, fogaid, és amióta az eszedet tudod, a tej élet, erő és egészség. Ez a mítosz.

A tények pedig azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol a legtöbb tehéntejet fogyasztják ( az USA és Skandináv országok), a legmagasabb arányban van jelen a gyermekkori cukorbetegség, a mell-és prosztatarák, valamint a csontritkulás. Igen, a csontritkulás, ami rengeteg tanulmány és felmérés szerint egyenes arányban áll a tejfogyasztással.
A Harvard Egyetem közel 78 000 ápolónőn végzett, 12 évig tartó vizsgálódása megdöbbentő eredményre jutott: a napi 3 pohár tejet fogyasztó nők körében többszörös volt a csontritkulás, mint a tejet nem fogyasztó csoportban. Ennek oka többek között az, hogy a tejben lévő kalciumnak mindössze 25 százaléka szívódik fel a megfelelő mennyiségű magnézium hiányában, ugyanakkor a tejtermékek fogyasztása olyan mértékben savasítja el a szervezetet, hogy az kénytelen a csontokból kivont kalciummal semlegesíteni ennek hatását, különben sokkal súlyosabb következményekkel kellene számolnunk. És mi történik a tejben levő kalcium maradék 75 százalékával? Mint valami vakolat, lerakódik, az érfalon és rugalmatlanná teszi azt, kis kövekben összegyűlik a vesében, valamint ízületi panaszokat okoz. Érdekes, hogy minél több tejet iszik valaki, annál több kalcium ürül a vizelettel a szervezetből. A csontok a terheléses edzéstől lesznek erősek, nem a joghurttól. És ha ez még nem lenne elég, a tejtermékek többsége, erősen nyálkaképző hatású, amint a gyomorba, bélbe ér. Az ember az egyetlen emlős, aki más emlős tejét issza. A tehéntejet arra alkotta meg a természet, hogy a kis boci irdatlan iramban fejlődjön és növekedjen, így a tej többszörösét tartalmazza annak a fehérje és cukormennyiségnek, amit az emberi szervezet kezelni képes. Ezért minél ritkábban és minél kevesebbet iszol belőle, annál jobb. Egészséges alternatíva: préselt zöldséglevek kis gyümölccsel, rizstej, szójatej, kókusztej, mandulatej, bio szörpök ásványvízzel, diétás rostos üdítők.

 

OLAJOS MAGVAKRÓL

Az olajos magvaktól a legtöbb diétázó fél, mert rengeteg kalóriát tartalmaznak. Ám nem csak kiváló energia-források, a magvak rengeteg hasznos tápanyagot antioxidánsokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat is tartalmaznak, így ha mértékkel fogyasztjuk őket kifejezetten egészséges élelmiszerek. Ahhoz, hogy bőrünk el tudja látni feladatát, iktassunk étrendünkbe olajos magvakat!

Ezek jó forrásai a telítetlen zsírsavaknak Omega3, Omega6-nak, az E- vitaminnak, mely igen fontos antioxidáns, a Karotinnak, mely elő vitaminja az A vitaminnak. Az A-vitamin elsősorban a bőrünk egészségéért felel, valamint a látással és a szemmel kapcsolatos problémák kezelésében fontos. A farkasvakság, az éleslátás hiánya és több más szembetegség elkerüléséhez az A vitamin nélkülözhetetlen. Egészségesen tartja a bőrt, a körmöt, a hajat, a fogakat és a fogínyt. Igen hatásos a pattanások kezelésében.. A tartós A vitaminhiány száraz szemhez (xerophthalmia), éjszakai vagy teljes vaksághoz, illetve bőrbetegségekhez, fertőzésekhez (például kanyaró),  hasmenéshez és légzési rendellenességekhez vezethet. Valamint a B vitaminok melyek bőrünket és idegrendszerünket védi. Ásványi anyagok: Kalcium + Kalium, ami a csontoknak szükséges. Cink, réz, vas, kobalt is megtalálható bennük.

Fontos, hogy natúr, azaz ne pörkölt, ne sózott formában együk őket! S a napi adagot több részletben 5-10 szemenként fogyasszuk, akár 1 étkezést is kiválthatunk vele.

Mandula
A dietetikusok és testépítők kedvence is. Rengeteg rostot, E vitamint, valamint B1-, B2- és B6-vitamint és karotint tartalmaz. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, kalcium, magnézium foszfor említendő. Nyomelemei közül a vas, mangán, cink kiemelendő. A koleszterinszint alacsony tartásában is segít. 23 szem mandula 163 kcal.

Kesudió
Rákmegelőző, segít a hajnak, szívnek, egészséges csontoknak, egészséges idegrendszernek, epekő kialakulását is gátolja, segíti az emésztést, segít a fogyásban. Zsírban és fehérjében gazdag, de koleszterin szintet nem emeli meg. Vitaminokban nyomelekben gazdag, riboflavint, pantoténsavat, tiamint, niacint, káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Segíti a vérképzést, nyugtatja az idegrendszert, és a magas vérnyomás ellen is hatásos. 18 szem kesudió 163 kcal.

Dió
Számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Cinket,Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin) tiamint, niacint tartalmaz.. Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. A dióban található többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a vér koleszterinszintjét, segítenek a keringési és szívbetegségek megelőzésében. Vegetáriánusok számára is igen hasznos, mert megfelelő fehérje és ásványi-anyag forrás. 14 fél dióbél 185 kcal.

Pisztácia
Gazdag káliumban, sok magnézium és foszfor, valamint B6- vitamin és tiamin található benne. Utóbbi növeli a szervezet energiaszintjét. Az olajos magvak közül a pisztáciában van a legkevesebb kalória. 49 szem tartalmaz 162 kcalt. Valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint növelésében. a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint egy csodamolekulának tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának működésében segít. A pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást

Mogyoró
Olajtartalma magas, 100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz. Mielőtt azonban e hír hallatán megszabadulnánk mogyorókészleteinktől, jobb ha tudjuk, hogy telítetlen zsírsavakról van szó, amelyek valójában egészségesek. A mogyoróban (csakúgy, mint pl. a gyümölcsökben) nagy mennyiségben találhatóak élelmi rostok. Számos fontos vitamin található. Gazdag B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig káliumot és kalciumot tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. A réz mint nyomelem elengedhetetlen a növekedéshez és a fejlődéshez. A B-vitaminok létfontosságúak szervezetünk idegműködése szempontjából. Az E-vitamin és a C-vitamin a leghatékonyabb antioxidánsok, az E-vitaminnak kedvező hatását az immunrendszerre, szerepét a rák, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében vizsgálatok sora mutatta ki.

Tökmag
E- és C-vitaminban gazdag. Rengeteg benne a magnézium és kálium, ugyanakkor antioxidánsokkal is bővelkedik. Lecitinben, enzimekben gazdagok, ezáltal csökkentik a koleszterint, továbbá hashajtó és féregűző hatással is rendelkeznek. A magok cinket, magnéziumot és foszfort is tartalmaznak, ezáltal visszaszorítják a vérben raktározott zsírok mennyiségét, rendezik a hormonháztartást. A tökmag-kúra hatékonyan kezeli a prosztata-problémákat, az álmatlanságot, és enyhíti a vashiányból fakadó panaszokat is. A kezelés ugyanakkor távol tartja a csontritkulást, és megelőzi a prosztatarákot. A tökmagokból kivont olaj tisztítja a szervezetet, és nyugtatja a felzaklatott idegrendszert.

Tudtad? Az ásványi anyagokat és a nyomelemeket alapvetően az különbözteti meg egymástól, hogy milyen mennyiségben vannak jelen a szervezetben. Az ásványi anyagok nagyobb mennyiségük okán viszonylag könnyebben fellelhetők, a nyomelemeket azonban csak nyomokban lehet kimutatni, azaz nagyon kevés van belőlük testükben. Innen ered az elnevezés. Az ásványi anyagokat nevezik makroelemeknek is, a nyomelemeket pedig mikroelemeknek.


JÓTANÁCS

Minél több lúgosító élelmiszert és folyadékot fogyasztani! Tartózkodjunk sokat a napon, a friss levegőn, igyunk minél több tiszta ásványvizet, szedjünk vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket — megfelelő mennyiségben, és ügyeljünk emésztésünk kiegyensúlyozottságára! A székrekedés során ugyanis tovább pang a béltartalom, és ez is elsavasodást eredményez. Olyan rendszeres mozgást válasszunk, ami alaposan meg is izzaszt! Az izzadással számottevő mennyiségű savat választhatunk ki szervezetünkből!  Izzadás hiányában ezek a savak bent rekednek, és elraktározódnak. Napi egy óra izzadásra van szüksége a szervezetünknek. Tartsunk rendszeresen savkiválasztást segítő salaktalanító napokat, heteket, akár INFRASZAUNÁZÁSSAL, HYPOXIZÁSSAL, TESTTEKERCSELÉSSEL,  ZSÍRÉGETŐ MASSZÁZZSAL, és lúgosító diétával! 


Fitness Plusz Hypoxi ls Kozmetikai Stúdió
Kuponok
Stúdiónkról
Akciók kedvezmények
Árlista, bérletek
Étrend, diéta
Vendégkönyv
Horoszkóp
Grafológia
Rosszkedvre
Linkek
Lady Fitt Plusz Kozmetika és Hypoxi Stúdió

1074 Budapest, Dohány utca 59.

Bejelentkezés:
06-30-255-2170
06-30-847-6627

Nyitva tartás:
hétfő, szerda, péntek
9-20
óráig,
kedd, csütörtök
12-20
óráig,
szombat
10-14-ig
LájkoldJelölj be a Facebookon!oldalunkat!
Hírlevélre
jelentkezés


E-mail cím:

E-mail cím újra:



SZÉP Kártyát elfogadunk
SZÉP Kártya elfogadás
SZÉP Kártya elfogadás
SZÉP Kártya elfogadás
Napimádó Szolárium

Kozmetika | Masszázs | Hypoxitrainer | Testkezelés | Infraszauna
Mezoterápia | Izomstimulálás | Kavitációs ultrahang | Műköröm | Flabélos | Nyirokkezelések
Kuponok | Stúdiónkról | Akciók | Árlista, bérletek | Étrend, diéta | Vendégkönyv | Horoszkóp | Rosszkedvre | Linkek

Lady Fitt Plusz Kozmetika és Hypoxi Stúdió • 1074 Budapest, Dohány utca 59.
Bejelentkezés: 06-30-2552-170, 06-30-847-6627 • fitness@hypoxikozmetika.hu
© 2005-2016. Az oldalt írja és szerkeszti: Csia Ágnes, publikálja a www.duotone.hu

Ön a(z) . látogatónk 2011. április 14,-étől