A CELLULIT

 

Zsíranyagcsere zavar és nyirokpangás a kötőszövetben. Lelassult vérkeringés, mikrokeringés, nyirokkeringéssel összefüggő elváltozás. Zsírból, vízből, kikristályosodott sókból álló bab alakú kocsonyaszerű csomók felhalmozódása a bőraljában.

A narancsbőr a zsírsejtek túlzott növekedésének következménye, ill. a test zsírtömeg indexének megnövekedése okozza. Leginkább a túlzott szénhidrát és kalória bevitel esetén, mert az el nem égetett szénhidrát zsírrá alakul. Ugyanakkor nincs egyértelmű összefüggés a túlsúly és a cellulit kialakulása között, ilyenkor a lipolizis és lipogenézis sincs egyensúlyban. A megnövekedett zsírsejtek egyeletlenül egymásra rakódnak, elszorítják a vér és nyirokereket, ami miatt romlik az anyagcsere folyamata. Ebből következik, hogy a szervezet több zsírt fog raktározni valamint fölösleges vizet és salakanyagot ödéma kíséretében. A tünetek közül megjelenik a narancs héjához hasonlító bőr, amit a bőr felületén belülről kifelé jelentkező egyeletlen nyomás okoz, ez mindig hűvösebb bőr hőmérséklettel társul a cellulitos területen. Ez a jelenség elsősorban a nőket sújtja, a férfiakétól valamelyest eltérő bőr szerkezetének köszönhetően. A két nemnél eltérő a bőr vastagsága, struktúrája, és kollagén rostok iránya.

A szervezetben a szénhidrátok elégetése jár a “legpiszkosabb” munkával, toxikus anyagok maradnak az elégetésük során. Felhalmozódnak a bomlástermékek, salakanyagok, a szervezet elsavasodik, a keringés és az anyagcsere ezáltal lelassul. A bőr rugalmasságáért felelős elasztin és kollagén rostok a méreganyagok felhalmozódása miatt nem képesek megfelelően ellátni feladatukat, megkeményednek, megtörnek a bőr rugalmatlan és megereszkedett lesz.Tehát a méregtelenítés első számú feladat az anticellulit terápia esetén, pl : infraszaunával, sok folyadék fogyasztással.

Ha önmagában a fogyás megindul, viszont a salaktalanítás nem, a szervezetben nemhogy csökkenne a toxikus anyagok mennyisége, hanem koncentrációját tekintve még növekszik is. Ez, pedig tovább károsítja a sejteket, amitől a bőr petyhüdtté válik és már meglévő narancsbőr állapota is romlik jobban látható lesz.

A cellulit fokozatai:

0. stádium: a bőr még nem reagál az összecsípésre gödrösen, csak az életmódból, étkezésből lehet következtetni, hogy lassan meg fog jelenni

1. stádium: álló, fekvő helyzetben sima a bőr, de összecsípésre már megjelennek a gödrök.

2. stádium: álló helyzetben a gödrös képlet már látható, de fekvő, ülő helyzetben még nem.

3. stádium: álló és fekvő helyzetben is látható a narancsbőr, “matraceffektus” (teljesen soha nem szüntethető meg)

A cellulit fajtái:

Vizes/ödémás cellulit: puha tapintású, enyhén hullámos felszín, vízvisszatartás dominál.

Zsíros/lágy cellulit: felületes bőrzavar, túlzott zsírfelhalmozódás kevés fibrozissal és enyhe vízvisszatartással párosul

Rostos/fibrózisos cellulit (kemény) láthatóan és tapintásra is kemény, jelentős fibrózis (rostos szövetek képződése , rostos elfajulás az kötőszöveti rostok megvastagodnak felkeményednek. Kezelése nem kozmetikai feladat.