GYÓGYMASSZÁZSOK

 

A gyógymasszázs reumatikus és más mozgásszervi betegségek, sérülések kezelésére szolgál leginkább.
A gyógymasszőrök által kezelt betegek nagy része lágyrész-reumatizmusban szenved. Az ide sorolt betegségek az izmok, ínak, ínhüvelyek, izompólyák, bőnyék, szalagok, nyáktömlők, bőr alatti zsírszövet elváltozásai. Legtöbbször önálló megbetegedések, de sokszor az ízületek, csontok, és az idegrendszer megbetegedéseihez csatlakoznak másodlagosan. Diagnózisa a beteg kikérdezésén és fizikális vizsgálatán alapszik, elvétve van csak szükség radiológiai, laboratóriumi, szövettani vagy egyéb vizsgálatra.
A masszőr a kezével olyan ingerületeket kelt a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják, csökkentik a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba. Az agyat endorfin kiválasztására ingerli, ami gyógyszerek használata nélkül enyhíti a fájdalmat.
A gyógymasszázs során az ernyedt izmokat feszesebbé, a spasztikus izomzatot lazítani tudjuk a speciális fogásokkal. Svéd masszázs fogásaival dolgozunk.

A masszázs olyan mint a sport, rendszeresség a titka. Hetente 1x a legideálisabb, ha csak az orvos másképp nem javasolja, de egy szakszerűen végzett masszázs hatása 4-5 napig eltart.
A gyógymasszázs során általában egy testrésszel 40- 60 percet foglalkozunk és természetesen a betegség gyógyulását előidéző szakszerű fogásokat alkalmazzuk az adott testrészen.
A gyógymasszázs mindenki számára igénybe vehető kezelés. Egészséges emberek számára is, hiszen a gyógymasszázs nemcsak a test fizikai szinten történő javulását idézheti elő az általános jó közérzetet is biztosítja, illetve teljesítményünket, koncentráló képességünket is növeli.

Hátmasszázs:

Különösen alkalmas a feszültség oldására. A modern életforma általában megterheli az emberek hátát, ezért is érdemes ezt a testrészt kezelni. A hátmasszázs a keresztcsonttól a nyakszirtig történik. Az itt kilépő 31 pár gerincvelői ideget mind átmasszírozzuk, ami az egész testet beidegzi. A háti gerincvelőidegek látják el a törzs falának legtöbb izmát. A nyaki, az ágyéki és keresztcsonti idegek pedig a végtagokat és a medencei szerveket látják el. Mindegyik jól körül írt bőrterületeket (dermatomákat) és izomcsoportokat beidegzését látja el. A gerincvelőidegek a dermatomákon keresztül, reflexes úton a belső szervekre is hatással vannak. Így stimulálni tudjuk a belső szerveket is, és ahol szükséges beindul az öngyógyító hatás.
Masszázs közben az egyes csigolyák deformitásából, elmozdulásából, félrecsúszásából, az adott csigolyával kapcsolatban álló szerv, szervi érintettségére (betegségre) is következtetni tudunk. Ez nagy segítséget nyújthat a páciens számára a még tünetmentes szakaszban.

A hát kezelése során külön gondot fordítunk a nyak-vállöv és a lapocka átdolgozására is, amelynek környékén általában fájdalmas izomcsomók találhatók.

A fej vérellátása, mozgása, tartása a jól működő nyaki gerinc függvénye. Emellett felelős a felső testtájak idegellátásáért, a nyak területéről olyan idegrostok lépnek ki, amelyek a vállak és karok idegellátását végzik. Ezeken a területeken a myalgiás csomók és izomspazmusok rengeteg panaszt okozhatnak, mert a fejet, nyakat, vállat, karokat ellátó érpályákat, idegeket nyomhatják, fejfájást, nyaki fájdalmat, vállba- karba sugárzó fájdalmat (cervico-brachialgia), szédülést, hallászavart, szemrezgést, karok, ujjak sutaságát is okozhatják.
Gyakori reumás betegség a befagyott váll szindróma (periarthritis humeroscapularis), melyet a vállmozgató izmok (rotátor köpeny) gyulladása vagy a nyáktömlők gyulladása okoz. Az akut gyulladás elmúltával, masszázzsal gyógyítható, (illetve masszázzsal meg is előzhető).

Szükség esetén ajánljuk a hátmasszázshoz:

A myalgiás csomók megszűnése érdekében szükséges a hátmasszázst kúraszerűen egy héten 2x is alkalmazni, 3-4 héten keresztül.

Lumbogluteális masszázs: (derékfájásokra)
Anatómiai-élettani szempontból igen fontos területről van szó és a többi testrészhez hasonlóan kezelhető. A lumbogluteális masszázs a farredőtől az 1-es lágyéki (lumbális) csigolyáig tart (amely közvetlenül az alsó borda alatt helyezkedik el), tehát a popsi és a derék régióját foglalja magába. Itt található testünk egyik igen nagy izma, a nagy farizom (musculus gluteus maximus), valamint a középső farizom (m.gluteus medius), a kis farizom (m. gluteus minimus) és a keresztcsont is. A lumbális gerincszakasz mellett fontos idegek kilépési pontja helyezkedik el. Az ülőideg, a nervus ischiadicus (iszkiadikus) szervezetünk leghosszabb idege. A medencéből a csípő-fartájon át fut le a combokban a combhajlító izmokon keresztül, a térdhajlatban két ágra oszlik (nervus peroneus és nervus tibialis). Az ülőideg számos izmot mozgat, és gondoskodik a combok, lábszárak és lábak érző beidegződéséről. A masszázs hason fekve történik, tehát csakis a fartájékot és a derék hátsó részét érinti. Nagyon alkalmas a derékfájások, derékból kisugárzó hátfájások, csípőficam, lumbágó, isiász, csigolyabetegségek kezelésére.
Természetesen utána követheti a hátmasszázsa is egészen nyakszirtig, hogy a lumboglutealis zónából eredő háti szakaszba sugárzó feszüléseket antalgiás tartásokat is oldani tudjuk, így lesz teljes a hatás és a gyógyulás.

 

Talp masszázs Lúdtalp esetén (pes-planus)  

A talp boltozatait a lábszárizmok és a boka körül kengyelszerűen elhelyezkedő szalagok, inak tartják fenn. A leggyakoribb statikus lábbetegség, amikor a láb boltozatos szerkezete meggyengül és a boltozatok lelapulnak, ilyenkor beszélünk lúdtalpról. Okai: a súlytöbblet, sima talajon, aszfalton való járás, ácsorgás. Ennek következményeként a láb szalagjai megnyúlnak, a lábszárizmok elgyengülnek, így a hosszanti és harántboltozat lesüllyed és kialakul a lúdtalp.
A hosszanti boltozat a saroktól a nagylábujj felé mutat, ennek lesüllyedése a tipikus köznyelvi lúdtalp, vagyis bokasüllyedés.
A láb keresztboltozata (harántboltozat) a nagylábujj eredésétől ível keresztbe a kisujj ízületéig. Az erőegyensúly megbomlásának a testsúly túlzott növekedése vagy a láb szalagrendszerének, izomzatának meggyengülése egyaránt oka lehet.
Pes planusnak (lapos lábnak) akkor nevezzük az elváltozást, ha mindkét boltozat együttes süllyedése kialakult.
Pes planovalgusról beszélünk, ha a sarok, valgus állása kifejezett. (gacsos láb: a láb kifelé bicsaklik, a két boka fél ütközik)
Pes transversoplanusról pedig akkor beszélünk, ha a harántboltozat süllyedése dominál.

Terhelésre hamar elfárad a láb, mindenesetben az lábizmok megfeszítésével, fokozott izommunkával pótlódik a gyenge szalagapparátus. Ez viszont fájdalmakhoz, bőrkeményedésekhez, gyulladásos jelenségekhez, szalagok zsugorodásához, csontmerevséghez, ízületi kopásokhoz (arthrosishoz), térd-, csípő-, gerincpanaszokhoz vezet.

m.tibialis anterior (sípcsont melletti sétáló, gázoló izom) fárad el a leghamarabb és terhelésre fájdalommal reagál.

Ilyen esetekben fontos a spasticus izomzat lábszárizomzat lazító, és fájdalomcsillapító sok rázófogást alkalmazó masszázsa. A láb izmainak erősítése (tonizálása) főleg dörzsölő, gyúró masszázsfogások alkalmazásával történik a kimozgatások, az ízületi kontraktúrák elkerülése érdekében.

A láb statikai helyzetének zavarai miatt a gerinc terhelése is megváltozik, s ez okozhat hát-, derék-, csípőfájdalmakat, gerincferdülést, gerincpanaszokat, fejfájást és más belső szervi megbetegedést is. A csontváz statikájának megbomlása hatással van a hátizomzatra is, ebből adódóan az egész test izomzatára. Ilyen esetekben a masszázs az egész testre indokolt a jó közérzet és izomállapot elérése érdekében.

Masszázs közben megbeszéljük mely lábtorna gyakorlatokat érdemes végezned a boltozat és lábizomzat megerősítése céljából.